Ceri bonul și câștigi. Guvernul pregătește MAREA LOTERIE FISCALĂ

Ceri bonul și câștigi. Guvernul pregătește MAREA LOTERIE FISCALĂ
Publicat: 04/12/2014, 09:33
Actualizat: 21/03/2019, 01:54

Plătitorii de taxe se vor putea înscrie la o loterie fiscală online pe baza bonurilor primite de la comercianți, a anunțat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu. O astfel de sugestie a fost vehiculată încă de la începutul lunii august, când ministrul Finanțelor preciza că s-a făcut o simulare în acest sens.

„Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online și pune detalii de pe codul fiscal și va exista o tragere la sorți în fiecare lună, cu premii”, a declarat Petrescu, potrivit Mediafax. Ministerul Finanțelor urmează să prezinte în dezbatere publică măsurile anunțate.

Ideea loteriei fiscale a apărut în urma unui studiu realizat de PWC, în care se arată că implementarea unor măsuri de acest tip ar avea ca rezultat o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii șapte ani, echivalând cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde euro. Economia subterană din România este de 28,4% din PIB, fiind depășită în UE doar de cea din Bulgaria.

Alte măsuri sugerate de autorii studiului ar fi limitarea încasărilor zilnice de numerar și a plafonului de casă pentru pentru operațiunile de încasări, atât de la persoane fizice, cât și de al cele juridice.

Totodată, casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hârtie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorității fiscale, a mai anunțat ministrul.

Loteriile fiscale au fost implementate în mai multe state europene, printre care Slovacia și Portugalia.

Loteria bonurilor din Slovacia

Slovacia a introdus loteria fiscală pe 16 septembrie 2013. Scopul a fost de a-i încuraja pe cetățeni să ceară și să păstreze bonurile fiscale pe care le primesc la magazine sau la restaurante, pentru a le înscrie într-o loterie națională ce oferea premii în valoare de zeci de mii de euro, notează The Slovak Spectator.

Până la nivelul lunii mai 2014, în loterie au fost înregistrate 65 de milioane de bonuri, introduse de 450.000 de persoane, având o valoare totală de 774 de milioane de euro.

Guvernul slovac pierde în jur de 150 de milioane de euro, respectiv 3,5% din PIB din cauza necolectării TVA, potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe din Slovacia, potrivit portalului news.com. În urmă cu un deceniu, Slovacia avea un grad al eficienței colectării TVA de 80%, în prezent acesta fiind de 60%, notează New York Times. Pentru a avea un termen de comparație, în 2013, gradul de eficiență a taxării în cazul TVA în România a fost de 56%.

În afară de descurajarea evaziunii fiscale, loteria este o metodă bună de a depista afacerile care nu respectă legea. În situația în care datele de pe bonul primit nu pot fi introduse în loterie, clienții au posibilitatea de a alerta Administrația Fiscală (FA) care își va trimite inspectorii pentru a verifica situația. Numărul acestor sesizări a crescut de la circa 298 în perioada martie-august 2013, la 5.765 între septembrie 2013 și aprilie 2014, reiese din datele furnizate de FA.

Institutul de politici fiscale, autoritate subordonată Ministerului de Finanțe, estimează că loteria fiscală ar fi adus venituri suplimentare din TVA de 7-8 milioane de euro într-un an.

Cum funcționează sistemul

În Slovacia, pentru a te înscrie în loteria fiscală e nevoie de un bon fiscal de cel puțin un euro, nu mai vechi de două luni.

Majoritatea bonurilor înscrise până acum au fost emise de mari retaileri, în special de lanțurile mari de hypermarketuri, aceștia fiind urmați de Horeca (hoteluri și restaurante).

Anumiți retaileri și prestatori de servicii înscriu bonurile automat în loterie, în timp ce altele trebuie înregistrate manual, fie pe internet, prin intermediul telefoanelor mobile sau la sucursalele loteriei.

Premiile acordate în timpul unei extrageri sunt, în total, de circa 20.000 de euro și variază între 10.000 de euro și 100 de euro, fiind vorba de 10 premii. Aceste extrageri au loc la fiecare 14 zile. În plus, odată la 28 de zile se organizează o altă extragere, când opt persoane, câte una din fiecare regiune din Slovacia, are șansa să câștige 10.000 de euro sau echivalentul în bunuri. Câștigurile nu sunt impozabile.

Cel mai mare număr de bonuri înscrise s-a înregistrat la prima extragere, când circa 252.000 de persoane au participat cu peste șapte milioane de bonuri. De atunci, numărul a scăzut treptat și s-a stabilizat la aproximativ trei milioane de bonuri înscrise pentru fiecare extragere.

Mașini de lux la loteria fiscală din Portugalia

Oficialii din Portugalia cred în succesul proiectului, jocurile de noroc fiind foarte populare în rândul populației de circa 10 milioane de persoane. Portughezii sunt cei mai însemnați participanți, din punct de vedere al cheltuielilor pe cap de locuitor, la loteria EuroMillions, o loterie împărțită de nouă state europene (Marea Britanie, Franța, Spania, Austria, Belgia, Irlanda, Luxembourg și Suedia).

În ultimul deceniu, portughezii au cheltuit, în medie, 1,2 miliarde de euro anual la EuroMillions.

Paulo Nuncio, secretar de stat delegat pe probleme de fiscalitate, spune că executivul portughez se așteaptă să strângă sume suplimentare la buget de până la 800 de milioane de euro ca urmare a introducerii loteriei fiscale.

Economia subterană, nefiscalizată, reprezintă o cincime din Produsul Intern Brut al Portugaliei, respectiv peste 31 de miliarde de euro.

Guvernul din Portugalia a oferit la prima extragere, de pe 17 aprilie, două autoturisme Audi A4, în valoare de circa 35.300 de euro bucata, potrivit Reuters. Extragerile au loc săptămânal. Ocazional se organizează și extrageri speciale, la care se oferă mașini Audi A6, în valoare de circa 48.000 de euro.

La loterie sunt acceptate bonuri fiscale în valoare de cel puțin 10 euro, introduse automat în sistem de către retaileri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată